Selamat datang ke pariparipeliks punya belog! ;)

Speakofheart #3

Assalamualaikum.

I may not being able to be prefect for you. I do alot of mistake that I know you won't forgive me. Everything goes wrong and Im sure you would feel the same as I am.

In the first semester we went to the college it doesnt changed anything. Everythings went well. We do things together and we fought for each other bcoz we knew we love to be together. You've got many friends there and I never stopped you from being yourself. I know you just want to befriends with them but my heart doesnt see that. I love you so I just leave all the things that blew in my mind disappear just like that. I love you because who you are, not the one who being others just to get comfort with them. I love you because I know you were differ from others. You could make up your mind and you know your ability to get what you want. I love you because I feels that you are the one who could bring my soul into the places I'd never been, giving spirits and though me the meaning of life, stay besides me to get thru the life together. I miss the old you.

But..

Then you've changed. I like when you change to be someone different. You changed your appearance, the way you talk to me and the way how you treat me, the future that you want. Its about yourself. totally changed. I know you love the way they though you to be more exclusive and more popular person. I know you just want it happen bcoz you want to, not bcoz you need to. Day by days, you've changed to someone who I dont even know where you come from.

Ego, more excited to be with friends...

You are too busy with your friends and left me all alone. What do you expect me to do when you were busy with all your activities. I miss you but I know you wont feel that. When I started to keep distance with you, you just said that I doesnt like you anymore.

You wouldnt know till the day you sees me with other guy which it not true. You keep finding my mistakes bcoz of shitty things. You keep blaming on me bcoz of the things that I never do with that guy. You leave without any explanation :'/ I need you and I miss you. So much. But because of your ego you keep silent and blocking all the things that connected with me, you deleting my pictures and...... everything seems so fast.

After a week you find me only wanna talk about that guy. And you asked me to be friend with you. Did you feel when I asked you to be friend with me while I keep likes and comments all the guys photos? Are you didnt get jealous when I do the shitty things? :'/ Did you doesnt have any feeling tho? :'/ You asked me to be friend with you but I rejected it because I couldnt watch you do that all things infront of me. I just can't :'/ But you dont understand what I'm trying to tell you. Last word that I remembered till now, "saya nak berkawan tapi awak taknak, jangan salahkan sy plak lepasni." :'/

In a day, you let your ego ripped all your heart. In a week, you let me being alone without any mercy. In less than a month, you could move on your life.

Thankyou :'/

//peparipeliks

Speakofheart #2

Assalamualaikum.

Sorry for few days yang memang crack gilaa. Ayat jiwang macam zaman dulu korang baca pun geli merecikk dok ludah ludah bila singgah blog ni.

_______________________________________

Bukan aku tak cuba. Bukan aku takpernah fikir benda lain. Cuma. Susah. Bukan senang nak buat benda yang kau tak rela. Kalau rela kau dah lama rilek enjoy hidup bujang.

Actually, it is more hurting when the relationship is just "a friend". Lebih banyak kecewa dan terasa macam tak patut untuk rasa cemburu because it is just friend. Dan bila datang perasaan tu, rasa nak marah sendiri eventho thats not their faults. Maybe it is more easy to cut the relationship in that way and become hurts then being friend and still hurt because of those reason.

Maybe I am not as others, but it cannot holding something that is used to be mine before. Trouble of hearts. Mungkin takde apa lagi yang nak disentuh.

//Peparipeliks.

Speakofheart #1

Assalamualaikum

Speakofheart.

Susah.
Susah aku nak lupa benda lama.
Susah aku nak move on.
Susah aku nak fikir benda positif.
Susah aku nak buat kerja.
Susah nak fokus on something.
Susah nak terima kenyataan.
Susah nak buat buat kuat.
Susah nak jadi kuat.
Susah hati bila tengok orang lain dah boleh move on.
Susah nak buat hati benci.
Susah nak jadi fake and takde perasaan.
Susah nak buka hati kat orang lain.
Susah nak hadap benda yang kau tak jangka macamni.
Susah bila kau terpaksa mengalah.

Susah.

Lepas beberapa tahun, this is the end of us. Banyak masalah, banyak kurang daripada lebih, banyak sangat. AKu betul betul rasa dia orang terakhir.

Tapi this is the end.

Sikitpun tak pernah buang dia.
Sikitpun tak pernah anggap boleh jadi separah ni.
Sikitpun tak rasa apa apa

sebab terlalu yakin masing masing punya rasa sayang/cinta yang kuat.

Tapi aku salah.

Takde hubungan yang kekal melainkan dengan-Nya. Manusia pun masih lagi banyak kurang yang perlu dijaga. Kalau aku sorang yang bergerak tapi dia tidak, apa lagi yang aku kena buat?

Tipulah bila cakap tak fikir apa dan boleh moveon. Susah. After few years with someone you suitable with, like, makan sama, tidur sama, lepak sama, semua benda nak buat sama sama eventho jauh gilaa rumah aku dengan dia.

Mungkin cukupla masa untuk aku mengejar dan tunggu untuk dikejar. Pada satu tahap, kau akan rasa penat untuk mencari dan kekalkan hubungan sebab terlampau sayang. Pada satu tahap, kau boleh jadi gila dan bodoh sebab fikir dan terbawa bawa sampai ke mimpi.

Bodoh.

Mungkin aku patut berhenti.

-peparipeliks.

Different People

Assalamualaikum

Kenapa manusia ni sukaa sangat banding dan bandingkan dengan orang lain walhal setiap perilaku yang ada dalam dunia ni memang berbeza beza dan tak sama.

Same goes to me, aku kan manusia juga.
Maybe sebab tu kita dikatakan tidak sempurna. Secara zahir dan batin.

But mostly girl. Seriously mengada tahap langit ketujuh sebab beriya sangat cakap itu ini banyak gila bezalah apelahhhh bila banyak sangat fikir. They might seems cruel but thats what makes them special. Bising, membebel, itu ini salah, everything goes wrong bila-bila dorang nak lahh. Kalau iyaaa pun banyak sangat salah bila dorang cakap apape just go with it. Perempuan cuma nak tahu whether you guy could accept the ways they are or just layan tak layan. Obviously.

You know why they keep argueing with you when theres nothing to be argue about? Bila they feel that you're too busy with your social life like melepak and do all the guys activities. Kalau itu pun you all dah sebuk dorang dah bising lagikan kalau you guys busy sebab perempuan lain? -_- Well yes, orang ketiga takkan masuk rumah if tuan rumah tak menjemput. If you stay loyal, good for both of you. Kalau tak, its better to tell the truth dudes. Perempuan not easy to forget what you have done to them tapi untuk memaafkan... i dont know, ikut pada diri masing masing. Bukan semua perempuan ni teruk. Like hello? Lelaki pun rasanya bukan semua dalam kalangan baik juga. No offensed.

Perempuan ni bukan susah mana pun nak jaga. Keep your time with them, especially SUKA MENGALAH PADA BENDA YANG DORANG CAKAP, jangan menggatal, jangan buat benda yang dorang tak suka, try to be romantic eventho you r not, then pap! Everything looks well in your relationship ^_^

And most of it, everyone tak suka bila kita dibanding-bandingkan dengan orang lain. Semua benda lahh include your relationship. Like example, you guys takdela ada relationship goals sangat macam couple kat dalam instagram etc tapi elokkk je. You feel that way sebab benda biasa berlaku dalam hubungan korang. But you shouldnt say that kind of things. Both akan terasa tapi girls more be like terasa lebihh sampai nak kecik hati bagai sebab they are girls. Perempuan and emotions cannot be separate. Haha!

Just go with it and guys, please be more tolerate in handling the arguement.

sincerely,
p

Convincing People

Assalamualaikum

The worst part is when you treat people right and they treat you like nothing happens. Friend? Too clichee to stay besides me. If you want to you would do something better than that. But seems like you dont need me at all.

You know what hurts more?

Bila kau boleh bagi komitmen sepenuhnya dan berharap yang orang lain akan bagi benda yang sama.

Bila kau cuba sedaya upaya untuk jadikan someone manusia tapi semuanya ditolak mentah2.

Bila kau mula sayang dan cuba untuk pertahankan hubungan tapi perkara paling senang untuk dia lepaskan semua.

Bila kau habiskan ego dan maruah kau untuk manusia yang fikir kau cuma permainkan dia sebab ego dan overthinking.

Bila kau cuba jadi yang terbaik tapi masih lagi disebut2 yang dia inginkan sesuatu yang lebih dari itu.

Manusia tak sempurna. So do I. Whats make we have a happy-ending-relationship when we keep fulling each others' unperfection.

Untuk puaskan hati semua orang tu susah. and its real.

Nothing will make the promises soooo convincing until the words spoke by itself.

Thankyou.

the unperfectionist,
Peparipeliks

Clean&Clear

Assalamualaikum

Keep inside out > Memory > Recall > Forget
Do the same things again and again.
Sampai mati. Okay? Okay.

The End

Assalamualaikum

Having a relationship is a good things happened to me. Last 6years ago, semua benda yang aku tak jangka jadi. Danggggg! Semua sebab diri sendiri yang kekonon nak cuba benda paling tak expected sebab zaman dulu ada ke perempuan start dulu? 


And i miss him. 
The one who always protect wherever I go. 
The one who always seduce me to be his only girls
The one who always thought me to be more indipendent girl on earth. 
The one who teach me to be jangan memilih sangat bila makan
Kena bersyukur and bla bla blaa
The one who always being there when I cried alot. 
The one yang selalu sokong what am I going to be, kurus pun dia sokong eventho aku tahu dia main2kan je apa aku cakap :')
Honestly, i miss him so much. I miss the way he talk, the way he glances his eyes on me, the way he talks, eats, merajuk and do all that such kind of things mcm biasa all couples do when they having a sweet-kind-of-life. 
I miss him and i need him. 
If the time had just could turned back, i would do anything for him. But i know theres nothing i could do anymore. Semoga dia bahagia dan tenang hendaknya.

Goodluck dear,love. 

sincerely,
Peparipeliks

Being pretty

Assalamualaikum

Bukan mudah nak jadi orang cantik. Lagi lagi perempuan. Banyak sangat kena jaga sampaikan nak cakap dengan orang sekeliling pun kena jaga. But that's Islam teach us right? Jadi perempuan yang sabar, yang tak mudah mengalah, tutup aurat, pergaulan terbatas. Semua benda kena amik kira. Aku okay. Aku boleh terima. Even aku tak sesempurna untuk buat semua yang ditegah, tapi aku masih mencuba. Bukan kena tunggu masa untuk buat semua tu, tapi mungkin orang sekeliling banyak ajar aku baik buruk sesuatu. Aku taknak nanti diri aku yang tak istiqomah untuk buat something. Buat kena ada niat, dan niat kena ikhlas. Kan? Aku tengah cuba. Pelan pelan kayuh tak salah kan?

Kadang aku sendiri keliru nak cari personaliti diri aku. Semua yang aku buat, tak semua orang boleh terima. Bukan tak semua, like obviously semua tak terima. Aku banyak kurang sangat ke? Atau dorang yang terlalu hakimi aku? Entah. Susah. Penat nak fikir. Sikit sikit nanti aku berubah. Boleh berubah. Kalau orang kata aku dah cukup sempurna untuk jadi diri aku sendiri, kenapa aku rasa ada rasa sangsi dengan diri aku sendiri? Iyaa, aku tak banyak kawan, susah untuk bergaul dan hidup aku lebih masanya kat rumah je. So how I want to be myself kalau duduk kat rumah je?

Gemuk tu dah sinonim kat diri aku ni. Aku takpernah ada confident kalau ada orang yang cuba banding-bandingkan diri aku dengan yang lain. Yes I'm not perfect. Perlu ke kena ada perbandingan? Masing masing ada kelebihan and kekurangan so why people keep judging others? Saja nak buat orang besar macam aku ni rasa down ke? Ohhhh God!

Makin lama makin banyak manusia yang cuba untuk jatuhkan orang lain. Kadang bukan sebab dengki, tapi dalam niat "saja-saja"

Lot of love,
peparipeliks

First Impression

Assalamualaikum


Aku eksaited gilaa bila dah jejak masuk uitm& jadi mahasiswi kat sana. Masa mula-mula nak buat keputusan dulu kemain susah. Family pakcik makcik semua cakap there's no transport at all and susah nak  kulur kilir beli barang sebab kedai jauh. Hati aku, kepala aku semualah rasa macam nak give up pun ada kekonon dah duduk bandar ni nak semua benda senang lah padahal sama je cuma pemalas ke idak je. Bila masuk je tol Chenor, kepala aku dah fikir bebukan "ya Allah pehal kiri kanan kelapa sawit belambak?""ya Allah ni ke bandar dia?"" aku nak gerak memana macam mana ni?" Dan sejujurnya memang aku pemalas nak bergerak pergi memana kalau kena berjalan. Ya! Masa MDS pun macam dah redha sangat kena torcher dengan OC kat sana.

" Tapi alahhhhh seminggu jelahhh bukan lama sangat T_____T" -Chelaa


Then aku try adapt semua yang aku belajar masa MDS tu bila dah start masuk kelas and all of that. Bila jalan laju je mesti ada orang tegur lelaju nak pi mana. Balik rumah bila keluar dengan family kena tegur jugak sebab aku jalan kedepan dulu yang lain semua melenggang. Dengan girlfriends, dengan boyfriend, semua membebel cakap jalan non-stop takde nak rehat nak lepak minum nak jalan lenggang. 


Dulu, bila jalan perlahan, cepat penat, asyik mintak benti sebab nak beli air kat sevenE kena membebel gakk sebab banyak songeh, asik merungut penat, asik kena bahan penat jalan sebab gemuklah apelah. Bila dah cengini dorang cakap aku laju sangat pulakk. Haishh this is not fair okayyyy! -.-' 


Dan baru almost sebulan aku dekat sini, aku rasa best gilaaa woi!


Like seriously memang aku enjoy gila bila ada kat sana. Environment dia waktu pagi, waktu hujan, pandang kiri kanan semua hijau, banyak pokok and bila malam that place is really cold. Tak pernah panas waktu malam sebab keliling macam hutan. Aku memang suka gilaa dengan tempat macamni, jauh dari bandar yang penuh batu konkrit. Tapi kadang nak gak shopping kat KL ni kan. Shopping sangat padahal lagi suka lepakk minum dengan bebudak sekolah dulu. Hambar sangat hidup aku sebenarnya T____T


What I want to say here, bukan semua benda teruk. Kadang yang buruk tu baik untuk kau. 

xoxo,
peparipeliks

Hati Perempuan

Assalamualaikum,

Bila kau rasa kau nak luah sesuatu tapi tak terkeluar dari mulut, kau rasa apa?

Bila kau rasa kau nak menangis sepuasnya tapi airmata tertahan kat celah celah kelopak mata dan tak terkeluar, kau rasa apa?

Bila kau rasa sebak, rasa buntu, rasa kosong sebab kau rasa takada siapa lagi nak dengar apa kau nak luah, kau rasa apa?

Jiwa kau kalut, hati kau luluh, fikiran kau melayang sampaikan murung sampai ke sudah, kau rasa apa?

Kau lagi nak redha ke? Kau lagi nak biar semua benda jadi sebab dah takdir kau macamtu? Kenapa takde usaha? Kenapa kau cepat mengalah? Kenapa sikit pun kau tak risau pasal apa yang akan jadi nanti? Sebab kau dah pasrah dengan hidup ke? Sebab kau dah takde hati nak teruskan something yang dulu kau rasa itu yang terbaik ke?

Banyak sangat persoalan, banyak. Tapi takada jawapan untuk setiap satu pun. Cuma kau yang tahu jawapannya.

Kalau kau rasa itu terbaik, teruskan. Kalau tidak,  lepas sesuatu itu dengan rela agar dia boleh terus bertenang untuk terus hidup.

xoxo,
peparipeliks

Full Editing by Nadyya Shafiqa. ©Copyright Reserved Pariparipeliks.