Selamat datang ke pariparipeliks punya belog! ;)

Reality

Luahan hati:

Assalamualaikum,

Aku disini bukan untuk berceloteh pasal perkara tak penting. Cuma, aku mau luah semua yang aku rasa. Kesemuanya. Mungkin ada yang sudah mengenali diri aku. Dan ada juga yang tak pernah tahu siapa pemilik blog ni. Tapi aku mau kongsi satu perkara. Rapatkan diri dengan keluarga, eratkan ikatan kekeluargaan supaya hidup kamu dilimpahi rahmat Allah. In shaa Allah, semuanya mudah dan dipermudahkan. 

1. Mungkin dulu kami lalai dengan tanggungjawab sebagai khalifah di bumi ni. Lalai hinggakan tak mampu nak kembali ke jalan sebenar. Aku menyesal. Sebab nasi sudah menjadi bubur. Perkara yang kau takpernah ingin terjadi secara tiba-tiba. Aku sendiri tak tahu bila dan macam mana semua ini boleh tamat. Seberat-berat dugaan itu adalah yang terbaik dr Allah.

Aku redha. Redha saja yang boleh buat aku tenang. Dengan berita yang aku baru dapat dua minggu lepas tentang tawaran untk ke universiti ni, makin hari makin aku hilang rasa untuk sambung belajar. Entah. Hati aku berbelah-bahagi. Jiwa aku sempit. Fikiran aku melayang entah ke mana fikirkan benda yang tak pasti.

2. Aku tak mengharap orang memahami aku. Dan aku tak harap simpati manusia. Kadang, aku cerita sekadar mau meluah apa yang dipendam. Aku tak perlu kata-kata semangat dan ejekan daripada itu. Aku cuma mau mereka yang didepan mata ni mendengar dan (buat-buat faham) dengan apa yang aku perkata. Aku tahu susah. Dan aku tahu, Manusia perlu ruang dan waktu untuk menyelesakan diri dengan perkara baru. Aku harap semua ini cuma sementara.

3. Dan janji. Manusia itu tak sempurna. Lagi lagi pada pandangan manusia lain. Jujur aku juga punya sisi yang teruk, yang selalu mereka marah dan persoalkan. Maaf jika aku pernah mungkir segala janji. Aku juga perlu ruang untuk kembali tenang. Jika aku bukan yang terbaik. Jodoh itu datang dr Allah. Dan janji Allah itu pasti jika kita ditakdirkan bersama dunia dan akhirat. 

Aku menunggu sesuatu yang pasti. Yang pasti itu datang dari Allah. Dan dari Allah itu pasti membahagiakan.





xoxo,
peparipeliks

Good Things

Assalamualaikum 

Here's again jumpa aku lagi dalam satu malam. Bagi melepaskan nafsu menulis selama aku bekerja. Macamnilah jadinya. Aku tunggu masa yang sesuai nak bercerita banyak banyak. Nak cerita pun kena tunggu masa ke hekele poyo sangat kan? (haha) Sekarang aku ada dua news yang buat aku eksaited+takut+gementar+sedih. What is it?

Firstly, aku bersyukur sangat dapat kerja sekarang. Gaji pun elok, dapat komisen lagi, suasana and tempat makan pun elok dah. Tak mahal dan selesa sangat. Alhamdulillah baru dua bulan kerja aku dah rapat dengan semua staff dekat sana. Everything goes well sampai satu malam which is malam semalam I got news from UITM that aku dapat sambung belajar di UITM. Bila dapat tahu aku seronok gilaaa sebab before this selalu merungut tak dapat sambung belajar and start jauhkan diri sebab rasa terkilan. Aku ingat tak dapat UITM ni sebabnya aku fikir banyak lagi budak lepasan SPM lagi pandai dan hebat daripada aku.

Bila aku baca ayat "tahniah" je muka aku jadi seronok bakhang. Alhamdulillah ya Allah. Semua yang tahu berita ni cakap benda yang sama. "Tulaa tak sabar, sekarang dah dapat sambung belajar jangan merungut lagi" "Lepasni kau boleh share cerita kat kolej dgn kitorang :)" "Even kat ceruk jin betendang pun hati biar ikhlas nak belajar. Jangan fikir bukan bukan" Rasa macam nak perang pula dorang bagi semangat untuk belajar :')

Tapi satu lagi berita yang menyedihkan. Aku dicampak ke UiTM Jengka Pahang on 22Nov2014. Masa aku dapat tahu kena campak ke sana aku terkejut dan takut dan macam-macamlah rasa ada. Boleh ke aku hidup kat sana? Boleh ke aku hidup without any family members kat sana? Takut. Takut aku tak dapat bawa diri. Risau. Risau dengan keadaan rumah yang tak semenggah macam dulu lagi. 

Aku tak tahu nak buat apa tapi semua minta aku pergi. Lagi dua minggu dan kemudian aku jauh dari keluarga terutama mak ayah. Aku tak pernah tinggal asrama dan aku rasa lifeless bila mak ayah takada dekat sebelah. Aku takut aku menyimpang jauh masa di sana nanti. Ya Allah! Memang aku suka fikir negetif tapi kadang aku rasa elok juga. Beringat sebelum terkena. "Jangan risau, selalu baca al-quran, solat jangan tinggal, pakai tutup aurat in shaa Allah tak jadi apa apa. Niat biar ikhlas bukan untuk seronok-seronok"- Kak Balqis.

Aku cuba gagahkan diri even aku tahu aku tak kuat. Even orang kata dekat pun. Entah, masih tak sedap hati. Masih risau dengan semua sekali. Padahal ini yang aku nak dulu, ini yang aku rungutkan dulu. Kena hati ni cepat berubah? Haizzzz :(

Kalau ada jodoh tak kemana.

xoxo,
peparipeliks

What's Yours?

Assalamualaikum


Again, lama sangat aku tak berblog memandangkan baru beberapa bulan aku kerja. Makin malas nak update sebab tiap hari benda yang sama diulang. Bukan kosong sangat cuma terasa tak perlu nak jaja cerita terlalu banyak pasal kisah hidup sendiri. 

Bila ramai sangat asik asik cerita pasal make up. So girls memang kena lekat je dengan all of those things kan? Walaupun kau kata kau tak pakai apapun at least mesti kau pakai compact powder bila nak pergi kedai, mesti ada selet lip balm bila nak hangout dengan member kan? Biasalah tu takkan nak biar muka serabai. Kadang kau pakai bedak pun orang kata dah lawa sebab muka kau memang sesuai pucat lesi cenggitu. 

Before this aku rasa sangat- sangat geli dan tak suka langsung pakai makeup even dah kena marah dengan mak sebab biar muka serabai. Then, years by years aku jadi down gila and start from beginning. Mula cari outfit yang sesuai masa umur form 1 cenggitu. Masa tu aku tak tahu apa aku pakai sebab idola aku dulu yuna. Yuna dulu kan suka pakai baju berlapis-lapis so aku ikutkan ajelah. That's it bila ramai dah tegur yang aku over pula bila makeover diri sendiri. Jadi macam culture shock pun ada. Malu. Tapi bellajar dari pengalaman kan? Aku layan tak layan sajalahh. So here the thinggy that I've used when I feel pretty:

1. Set Jerawat D'nars 

Yeps! Sebelum ni aku pakai produk Natasya Gold mak aku punya. Sebab kononnya tak mampu nak beli produk muka sendiri. So kongsi jalan terbaik untuk jimat kan? Muehehehe (gelak syeton) Lagipun muka aku cepat naik jerawat dan aku rasa Natasya Gold memang elok. Lepas beberapa tahun, muka aku jadi merah macam kena bakar dan mengelupas teruk. Kakak aku yang suruh tukar ke Dnars memandangkan kawan dia ramai pakai jenama ni dan nampak gebu serta plawless sangat! Sekarang aku baru pakai 3minggu dan memang berkesan. Muka dah tak merah dan jerawat berkurangan (even ada juga mungkin disebabkan hormon) So I enjoy this product and totally recommended to all girls yang ada masalah kulit seperti jerawat. Harga memang tak mahal dan memang mampu miliklahh :D

2. Maybelline Dream Liquid Mousse

Untuk tutup kesan jerawat yang datang tak tentu masa tu aku guna jenama Maybelline untuk tutup semua cela. Sebenarnya aku tak ada masalah nak pakai apa tapi kena jenama Maybelline dan kandungannya kurang minyak. Sebab muka aku cepat berminyak terutama di zon-T kat muka. Minyak yang berlebihan sangat sangat tak cantik dan buat aku jadi down eventhough ramai yang cakap "muka orang berminyak ni lambat berkedut sebab muka nampak basah" lewls! Aku tak faham sangat dengan ayat tu -.-'

3. Compact Powder SilkyGirl (02)

Then tepek bedak compact yang sesuai dengan warna kulit korang. Macam aku memang neutral jadi kena pakai 02 tak nampak putih sangat tak nampak gelap sangat. Kira halal jelahh dengan bedak ni. Lepas aku pakai bb cream, then tepek bedak tabur pun aku tak kisah asalkan ada bedak kat muka untuk elakkan muka nampak berminyak. Come on! Siapa yang suka muka nampak berminyak cuba bagitahu aku sekarang? Hehe~

4. Sivanna Colors Blusher (07) 

Minat gila dengan jenama Sivanna Colors even orang tak kenal pun dengan benda ni. First time guna when I sebuk punggah Mak punya barang make up dalam beg and I try on it. Nampak fresh and blinkz! Plus, masa aku start kerja pun ramai yang tanya pakai blusher jenama apa. Seriously best sebab tak perlu pakai eyeliner dah untuk nampak kau "hidup" bagi yang suka nude colors. Pakai blusher ni and lip balm sikit then here you are neutral sangat kau lukis muka kau tu ;) 

5. Eyeliner

Untuk eyeliner aku tak spesifikkan jenama sebab aku tak kisah dengan jenama bagi produk ni. Beli yang kat bazaar jual rm10 pun aku rasa okay even orang kata tak selamat. Kalau sekali rasa pedih, aku buang @ bagi orang lain. No need to make it as a big issue kot! Lagipun aku jarang sangat pakai eyeliner sebab aku suka gosok mata. Bila dah pakai rasa macam nak lekat kat dahi sticky note "Jangan gosok mata!" Hmmm :(

6. SilkyGirl Lip Ice

Actually aku tak tahu beza lip ice dengan lip balm. Sama ke lain ekk? Tapi selalunya aku refer lip ice then put the lipstik on. Tak kisah lah ada perasa mint ke strawberry ke apa. Masa puasa aku tak pakai sebab takut jadi makruh rasa bebuah gitu -______-"

7. Lipstik MAC (06) (12)

Paling eksaited bila cakap pasal lipstik. Aku penggemar warna nude jadi memang lipstik MAC 07 bagi aku semangat nak buat kerja @ hangout dengan orang. I also hav MAC 12 merah jambu yang so striking tapi aku just letak sikit jelah. Campurkan dengan warna nude tu so jadi macam bibir korea. So excited bebeh :D

So there is it! Barang keperluan bagi muka aku. Korang punya apa pula? ;)

xoxo,
peparipeliks
Full Editing by Nadyya Shafiqa. ©Copyright Reserved Pariparipeliks.