Selamat datang ke pariparipeliks punya belog! ;)

Lifecrack!

Assalamualaikum

Hello bloggers! This is my second entry for the second blog. Well it's my first attraction about life. Masing masing ada kelebihan untuk teruskan hidup dengan cara sendiri. Takada penghalang. Takada kongkongan (melainkan kau bawah umur atau some parents taksuka tengok anak dorang bersepah) Seronok kan hidup tanpa sekatan? Kau nak buat apa yang kau suka pun boleh asalkan tak melebih daripada hukum syarak. Tak kisahlah kau agama apapun, tiap agama mesti ada garis panduan sendiri kan.  Tak ada agama yang suka penganut dia buat benda yang buruk dan buang masa. 

Hidup yang kau lalui itu cuma sementara. Walaupun kau tahu, ada pasang surut alam yang kau kena jalani. Sepahit pahit masa yang kau fikir boleh lari itu adalah sebaik-baik dugaan yang Tuhan beri agar kau tak terpesong. Kadang Tuhan beri ujian untuk lihat cara kau atasi masalah itu sendirian. Atau... Kau cuma biar dan terus biar hinggakan perkara itu senyap dari bibir manusia. Hidup bukan untuk terima kesukaran kehidupan saja, hidup perlu ada wawasan dan kecekalan yang kuat untuk kau tangkis segala perkara negatif yang manusia lemparkan pada kau. 

Dari cebisan-cebisan dugaan yang kau lalui, pasti ada terselit rasa bahagia dan syukur. Alhamdulillah. Walaupun kau diberi dugaan yang sakit, kau masih boleh berdiri tanpa pertolongan daripada orang lain. Kau masih mampu tersenyum kerana Dia beri kau kelebihan untuk bahagia walau sekejap. Momen-momen indah yang patut kau simpan harusnya menjadi kekuatan saat masa menjadi sukar. Kadang aku sendiri tak kuat hadapi segala masalah dunia. Tapi aku cuma tahan walau sakit. Aku cuma kuat demi masa depan yang aku harus lalui sorang. Dunia ini adil jika kau bersyukur. Dunia ini mudah jika kau tidak menyusahkan sesuatu yang sudah tertakdir untuk kau. 

Kau harus sabar agar diri tidak ditindas oleh manusia lain.

xoxo,
pariparipeliks

2 comments:

aiman mania said...

WHAT A DEEP SAYING :D
u did a good job (Y)

paripari kecil said...

I'm not really good at this part. But am just saying what I feel.
heh, TQ! ;)

Full Editing by Nadyya Shafiqa. ©Copyright Reserved Pariparipeliks.