Selamat datang ke pariparipeliks punya belog! ;)

Reality

Luahan hati:

Assalamualaikum,

Aku disini bukan untuk berceloteh pasal perkara tak penting. Cuma, aku mau luah semua yang aku rasa. Kesemuanya. Mungkin ada yang sudah mengenali diri aku. Dan ada juga yang tak pernah tahu siapa pemilik blog ni. Tapi aku mau kongsi satu perkara. Rapatkan diri dengan keluarga, eratkan ikatan kekeluargaan supaya hidup kamu dilimpahi rahmat Allah. In shaa Allah, semuanya mudah dan dipermudahkan. 

1. Mungkin dulu kami lalai dengan tanggungjawab sebagai khalifah di bumi ni. Lalai hinggakan tak mampu nak kembali ke jalan sebenar. Aku menyesal. Sebab nasi sudah menjadi bubur. Perkara yang kau takpernah ingin terjadi secara tiba-tiba. Aku sendiri tak tahu bila dan macam mana semua ini boleh tamat. Seberat-berat dugaan itu adalah yang terbaik dr Allah.

Aku redha. Redha saja yang boleh buat aku tenang. Dengan berita yang aku baru dapat dua minggu lepas tentang tawaran untk ke universiti ni, makin hari makin aku hilang rasa untuk sambung belajar. Entah. Hati aku berbelah-bahagi. Jiwa aku sempit. Fikiran aku melayang entah ke mana fikirkan benda yang tak pasti.

2. Aku tak mengharap orang memahami aku. Dan aku tak harap simpati manusia. Kadang, aku cerita sekadar mau meluah apa yang dipendam. Aku tak perlu kata-kata semangat dan ejekan daripada itu. Aku cuma mau mereka yang didepan mata ni mendengar dan (buat-buat faham) dengan apa yang aku perkata. Aku tahu susah. Dan aku tahu, Manusia perlu ruang dan waktu untuk menyelesakan diri dengan perkara baru. Aku harap semua ini cuma sementara.

3. Dan janji. Manusia itu tak sempurna. Lagi lagi pada pandangan manusia lain. Jujur aku juga punya sisi yang teruk, yang selalu mereka marah dan persoalkan. Maaf jika aku pernah mungkir segala janji. Aku juga perlu ruang untuk kembali tenang. Jika aku bukan yang terbaik. Jodoh itu datang dr Allah. Dan janji Allah itu pasti jika kita ditakdirkan bersama dunia dan akhirat. 

Aku menunggu sesuatu yang pasti. Yang pasti itu datang dari Allah. Dan dari Allah itu pasti membahagiakan.





xoxo,
peparipeliks

Good Things

Assalamualaikum 

Here's again jumpa aku lagi dalam satu malam. Bagi melepaskan nafsu menulis selama aku bekerja. Macamnilah jadinya. Aku tunggu masa yang sesuai nak bercerita banyak banyak. Nak cerita pun kena tunggu masa ke hekele poyo sangat kan? (haha) Sekarang aku ada dua news yang buat aku eksaited+takut+gementar+sedih. What is it?

Firstly, aku bersyukur sangat dapat kerja sekarang. Gaji pun elok, dapat komisen lagi, suasana and tempat makan pun elok dah. Tak mahal dan selesa sangat. Alhamdulillah baru dua bulan kerja aku dah rapat dengan semua staff dekat sana. Everything goes well sampai satu malam which is malam semalam I got news from UITM that aku dapat sambung belajar di UITM. Bila dapat tahu aku seronok gilaaa sebab before this selalu merungut tak dapat sambung belajar and start jauhkan diri sebab rasa terkilan. Aku ingat tak dapat UITM ni sebabnya aku fikir banyak lagi budak lepasan SPM lagi pandai dan hebat daripada aku.

Bila aku baca ayat "tahniah" je muka aku jadi seronok bakhang. Alhamdulillah ya Allah. Semua yang tahu berita ni cakap benda yang sama. "Tulaa tak sabar, sekarang dah dapat sambung belajar jangan merungut lagi" "Lepasni kau boleh share cerita kat kolej dgn kitorang :)" "Even kat ceruk jin betendang pun hati biar ikhlas nak belajar. Jangan fikir bukan bukan" Rasa macam nak perang pula dorang bagi semangat untuk belajar :')

Tapi satu lagi berita yang menyedihkan. Aku dicampak ke UiTM Jengka Pahang on 22Nov2014. Masa aku dapat tahu kena campak ke sana aku terkejut dan takut dan macam-macamlah rasa ada. Boleh ke aku hidup kat sana? Boleh ke aku hidup without any family members kat sana? Takut. Takut aku tak dapat bawa diri. Risau. Risau dengan keadaan rumah yang tak semenggah macam dulu lagi. 

Aku tak tahu nak buat apa tapi semua minta aku pergi. Lagi dua minggu dan kemudian aku jauh dari keluarga terutama mak ayah. Aku tak pernah tinggal asrama dan aku rasa lifeless bila mak ayah takada dekat sebelah. Aku takut aku menyimpang jauh masa di sana nanti. Ya Allah! Memang aku suka fikir negetif tapi kadang aku rasa elok juga. Beringat sebelum terkena. "Jangan risau, selalu baca al-quran, solat jangan tinggal, pakai tutup aurat in shaa Allah tak jadi apa apa. Niat biar ikhlas bukan untuk seronok-seronok"- Kak Balqis.

Aku cuba gagahkan diri even aku tahu aku tak kuat. Even orang kata dekat pun. Entah, masih tak sedap hati. Masih risau dengan semua sekali. Padahal ini yang aku nak dulu, ini yang aku rungutkan dulu. Kena hati ni cepat berubah? Haizzzz :(

Kalau ada jodoh tak kemana.

xoxo,
peparipeliks

What's Yours?

Assalamualaikum


Again, lama sangat aku tak berblog memandangkan baru beberapa bulan aku kerja. Makin malas nak update sebab tiap hari benda yang sama diulang. Bukan kosong sangat cuma terasa tak perlu nak jaja cerita terlalu banyak pasal kisah hidup sendiri. 

Bila ramai sangat asik asik cerita pasal make up. So girls memang kena lekat je dengan all of those things kan? Walaupun kau kata kau tak pakai apapun at least mesti kau pakai compact powder bila nak pergi kedai, mesti ada selet lip balm bila nak hangout dengan member kan? Biasalah tu takkan nak biar muka serabai. Kadang kau pakai bedak pun orang kata dah lawa sebab muka kau memang sesuai pucat lesi cenggitu. 

Before this aku rasa sangat- sangat geli dan tak suka langsung pakai makeup even dah kena marah dengan mak sebab biar muka serabai. Then, years by years aku jadi down gila and start from beginning. Mula cari outfit yang sesuai masa umur form 1 cenggitu. Masa tu aku tak tahu apa aku pakai sebab idola aku dulu yuna. Yuna dulu kan suka pakai baju berlapis-lapis so aku ikutkan ajelah. That's it bila ramai dah tegur yang aku over pula bila makeover diri sendiri. Jadi macam culture shock pun ada. Malu. Tapi bellajar dari pengalaman kan? Aku layan tak layan sajalahh. So here the thinggy that I've used when I feel pretty:

1. Set Jerawat D'nars 

Yeps! Sebelum ni aku pakai produk Natasya Gold mak aku punya. Sebab kononnya tak mampu nak beli produk muka sendiri. So kongsi jalan terbaik untuk jimat kan? Muehehehe (gelak syeton) Lagipun muka aku cepat naik jerawat dan aku rasa Natasya Gold memang elok. Lepas beberapa tahun, muka aku jadi merah macam kena bakar dan mengelupas teruk. Kakak aku yang suruh tukar ke Dnars memandangkan kawan dia ramai pakai jenama ni dan nampak gebu serta plawless sangat! Sekarang aku baru pakai 3minggu dan memang berkesan. Muka dah tak merah dan jerawat berkurangan (even ada juga mungkin disebabkan hormon) So I enjoy this product and totally recommended to all girls yang ada masalah kulit seperti jerawat. Harga memang tak mahal dan memang mampu miliklahh :D

2. Maybelline Dream Liquid Mousse

Untuk tutup kesan jerawat yang datang tak tentu masa tu aku guna jenama Maybelline untuk tutup semua cela. Sebenarnya aku tak ada masalah nak pakai apa tapi kena jenama Maybelline dan kandungannya kurang minyak. Sebab muka aku cepat berminyak terutama di zon-T kat muka. Minyak yang berlebihan sangat sangat tak cantik dan buat aku jadi down eventhough ramai yang cakap "muka orang berminyak ni lambat berkedut sebab muka nampak basah" lewls! Aku tak faham sangat dengan ayat tu -.-'

3. Compact Powder SilkyGirl (02)

Then tepek bedak compact yang sesuai dengan warna kulit korang. Macam aku memang neutral jadi kena pakai 02 tak nampak putih sangat tak nampak gelap sangat. Kira halal jelahh dengan bedak ni. Lepas aku pakai bb cream, then tepek bedak tabur pun aku tak kisah asalkan ada bedak kat muka untuk elakkan muka nampak berminyak. Come on! Siapa yang suka muka nampak berminyak cuba bagitahu aku sekarang? Hehe~

4. Sivanna Colors Blusher (07) 

Minat gila dengan jenama Sivanna Colors even orang tak kenal pun dengan benda ni. First time guna when I sebuk punggah Mak punya barang make up dalam beg and I try on it. Nampak fresh and blinkz! Plus, masa aku start kerja pun ramai yang tanya pakai blusher jenama apa. Seriously best sebab tak perlu pakai eyeliner dah untuk nampak kau "hidup" bagi yang suka nude colors. Pakai blusher ni and lip balm sikit then here you are neutral sangat kau lukis muka kau tu ;) 

5. Eyeliner

Untuk eyeliner aku tak spesifikkan jenama sebab aku tak kisah dengan jenama bagi produk ni. Beli yang kat bazaar jual rm10 pun aku rasa okay even orang kata tak selamat. Kalau sekali rasa pedih, aku buang @ bagi orang lain. No need to make it as a big issue kot! Lagipun aku jarang sangat pakai eyeliner sebab aku suka gosok mata. Bila dah pakai rasa macam nak lekat kat dahi sticky note "Jangan gosok mata!" Hmmm :(

6. SilkyGirl Lip Ice

Actually aku tak tahu beza lip ice dengan lip balm. Sama ke lain ekk? Tapi selalunya aku refer lip ice then put the lipstik on. Tak kisah lah ada perasa mint ke strawberry ke apa. Masa puasa aku tak pakai sebab takut jadi makruh rasa bebuah gitu -______-"

7. Lipstik MAC (06) (12)

Paling eksaited bila cakap pasal lipstik. Aku penggemar warna nude jadi memang lipstik MAC 07 bagi aku semangat nak buat kerja @ hangout dengan orang. I also hav MAC 12 merah jambu yang so striking tapi aku just letak sikit jelah. Campurkan dengan warna nude tu so jadi macam bibir korea. So excited bebeh :D

So there is it! Barang keperluan bagi muka aku. Korang punya apa pula? ;)

xoxo,
peparipeliks

Malaysia Day

Assalamualaikum

Hello gaisess! So how's your days? Maaf banyak hari aku tak blogwalking. Banyak hari aku tak update blog. Tak sibuk mana pun tapi memandangkan hidupan liar aku dah berubah jadi aku cepat penat bila balik rumah. Jadi tidur la cite dia kan. Tapi better dari yang dulu even bila buat kerja mata aku kuyu semacam sampaikan ada hakak habang tegur puleks. Malu ittew -.-' 


sumber; google

Nak dekat sebulan aku kerja situ, boleh tahanlah dengan environment dia, kawan tempat kerja and bos cina. Bila dah jadi dak baru kat memana kompom kena bahan dengan dak opis. Lagi-lagi semua yang aku kenal tu kawan kakak aku. Tiap harilah aku kena smack down kat situ. Pernah sekali, aku mintak tolong dak opis aku si Apis belikan makanan sebab ngantuk gilaaaaaaaaa bila dah pepetang ngadap komputer tu. Lepastu kena bahan pulak dengan dak opis. Entah hapape kan? Macam dalam drama sangat kan bila dak opis kenen-kenenkan aku dengan dia. Cett! -.-


Selamat Hari Malaysia Kawan!

Btw, next week Hari Malaysia kan? So dah over the reaction ni aku nak ucap Selamat Hari Malaysia untuk warga Mesia yang cool habis dan reti hormat orang lain okek. Jangan jadi manusia yang poyo dan berlagak sebab masa kita bukan selalu elok. Ada pasang surutnya, ada atas bawahnya. Jadi yokk reramai tanamkan sifat hormat pada kaum lain dan amalkan senyuman yang ikhlas dari hati yang suci yekk. 

Plus, sungguh aku bangga sebab jadi warganegara Malaysia. Bangga sebab dapat kenal pelbagai kaum dan makan makanan yang sangat osem macam roti canai dengan yong tau fuuu. Pehh! Sedap pulak bila teringat yong tau fuu dekat pakcik pasar malam hari ahad esok (^^,) Aku tak pernah ada kawan cina sebab tak ada pendedahan dengan kaum tu. Kawan india dan lain-lain pernah ada sampai sekarang. Seronok bila tahu pasal cerita dedulu dorang auw auw lepastu kitorang kongsi cerita pasal atok nenek moyang kitorang sesama. Hihi~ Bila raya pulak rasa macam special sebab kaum lain wish hari raya dekat kita. Bukan special apa tapi macam dorang tahu yang kita tengah sambut semua tu. 

Soal makan pula ni part yang aku paling suka. Bila banyak kaum duduk sekampung ni banyak betul makanan dia. Kalau nak senarai memang tak habis sampai ke sudah tapi bila ada mamak jual cendol dengan rojak, aunty cina peramah habis jual kuih puteri ayu, ada pasar malam jual memacam makanan sampai tak tahu nak beli apa, korang tak rasa benda ni semua osem ke? Best lahh sebab style kaum memasing lain tauu bila cakap soal makanan ni. Dengan environment dia lagi yang santai and tak nampak class sangat. Sesuai sangat untuk melepak macam kat kedai mamak tu. 

Misi akhir aku cuma mau doa agar negara ni punya masa depan yang cerah dan maju seiring dengan kotak pemikiran manusia yang matang. In shaa Allah~


xoxo, 
peparipeliks

Memo_2

Assalamualaikum

sumber; google

Susah untuk menjawab segala teka-teki tentang manusia. Tentang hidup yang kita sendiri tak tahu bagaimana kesudahan yang akan kita terima. Bagi sesetengah manusia, mereka cuma lalui hari-hari dan liku yang sudah ditetapkan. Jujur aku kosong tanpa manusia yang dulu aku sayang. Tapi aku rasa macam perigi cari timba. 

Jodoh rahsia Dia. Aku masih sayang dia. Lelaki yang dulu pernah buat aku gelak tak ingat dunia. Tapi mungkin Dia sudah tetapkan masa dan sampai bila kami bertemu. Aku manusia yang skema. Terlalu skema sampaikan kekurangan kawan. Tapi sejak aku kenal dia, aku jadi poyo dan boleh bergaul dengan manusia lain. Aku berani bergerak kemana-mana tanpa teman. Terima kasih beri aku sikit keyakinan untuk aku bergerak sendiri. Terima kasih beri aku kekuatan untuk teruskan hidup sendirian. 

Hati masih sayang. Tapi apa aku boleh buat? Cuma berserah pada takdir. Bukan salah dia, dan bukan salah aku. Cuma takdir telah menetapkan segalanya. Aku terima dengan ikhlas segala yang berlaku antara aku dan dia. Aku terima ikhlas segala kata yang diberi orang sekeliling. Tapi cuma aku ke yang perlu bergerak sendiri untuk menarik hati dia? 

Sejarah hidup aku telah mematang dan beri aku kekuatan untuk jadi wanita berhati kental. Aku tak mudah menangis pada orang luar yang tak mengenali aku. Cuma keluarga. Sekarang aku cuma mementingkan hal keluarga dan arah hidup yang aku kena tempuhi. Dengan kesibukan aku pada hal ini mungkin sikit sebanyak aku kurang mengingatinya. Mungkin aku boleh meneruskan hidup tanpa bayangnya lagi. Tapi jauh di sudut hati aku, masih berharap yang kami akan kekal. Tapi aku tahu Allah lebih tahu segalanya. 

Dalam keadaan yang aku terima sekarang, alhamdulillah. Aku bersyukur kerana masih mampu meneruskan hidup. Masih mampu berjalan sendiri tanpa ada sesiapa. Dan hati ini masih tidak menerima sebarang nama untuk dipalitkan keatasnya. Kerana aku masih belum pulih untuk berpasangan lagi. 

Life is under construction.

xoxo, 
peparipeliks



Seven Truth

Assalamualaikum

Hi semua seronok betui aku update blog kali ni, walaupun stat overview aku makin kurang tiap minggu. Tak sedih pun. (sikit je) Takpelah tak kisah sebab aku pun dah jarang buka pesbuk ke twitter ke apa. Kerja kan. Aku rasa hidup aku lebih teratur and terasa macam ada life pula lepas kerja ni. Boleh bergaul, at least ada kawan dan tak bosan. My biggest fear is bosan okay. Aku paling menyampah bila dah bosan tak buat apa. Last decisionnya aku tidur sebabtu badan cenggini haa, macam ikan buntal -.- 

Okay kali ni ada orang tag aku untuk The Versatile Blogger Award. Apa yang versatile sangat dalam blog aku ni pun tak faham. Yang tag tu kompomlah kak Nadds. Dia saja hakak blogger yang boleh tahan ngam dengan aku. Tolong bebanyak pasai apa yang aku tak faham dalam blog ni even dah lama berkecimpung dalam dunia blog. Cehh, ayat entah hapape.



Tujuh kebenaran yang manusia selalu uar-uarkan dalam diri aku. Sebenarnya banyak tapi dah hakak nadds nak tujuh je kita bagi tujuh jela ekk :) Okay nak tahu sangat kan? Meh aku ceghita sikek :) 

1. Mudah emosi

Memang mudah emosi. Mudah sentap. Aku pun tak tahu apa masalahnya. Sebab aku anak bongsu ke? Ke sebab memang itu aku? Cehh ngada betul. Tapi mak kata aku emosi sekejap je lepastu boleh stabilkan balik mood menggelabah tak ingat dunia ni. Sikit. Aku memang hati lembik. Aku tak tahu lah macam mana nak hadap kerja kat tempat baru ni. Banyak dugaan dekat customer je rasanya.

2. Perlu dipaksa

Well known pada yang tersangat mengenali diri aku ni, dorang tahu aku memang takde dan tak pernah ada konpiden bila nak bergerak sendiri kat dunia luar. Apapepun, orang kena paksa aku buat something even benda tu untuk kebaikan diri aku. Tak kisahlah sampai kena marah ke, kena bahan ke, kena pulau pun kalau aku kata tak nak memang aku tak buat. Tapi kalau dah dipaksa baru aku gerak. Baru boleh get-in dengan semua walaupun mula-mula tak ikhlas bila buat something (hehe) Entah apape kan? -.-'

3. Pelik

Dari kecil memang dikategorikan dalam kalangan orang pelik. Pelik aku cuma dari segi pendapat agaknya. Dan juga lifestyle. Aku rasa apa yang aku cakap atau buat mesti bercanggah dengan orang sekeliling aku. Tak tahu kenapa. Then kena cop 'orang pelik'. Dulu bebudak dok main panjat katil berlari semua, aku duk bilik je. Menulis atau lukis. Duduk dediam sampaikan orang lain tengok tv kat ruang tamu pun aku duk bilik. Suka menyendiri. Winks~

4. Sendirian

Zaman dah berubah. Manusia pun ingin berpasang-pasangan. Aku suka sendirian. Entah, aku suka diam daripada bercakap. Mendengar dari meluah perasaan. Melihat dari jadi perhatian. Mungkin sebab itu aku tak konpiden untuk get thru this life kot. Suka duduk dalam keadaan sunyi. Suka bunyi cengkerik bila lepas hujan turun. Suka tengok bintang waktu malam dan suka gilaaaaaaaaa beli buku tebal, tulis macam macam, lukis macam macam. Muehehe~

5. Ringkas

Aku tak suka benda yang complicated. Yang boleh buat aku rasa serabut, pening kepala dan opkos aku suka benda yang simple. Bagi aku, tak perlu nak melebih dalam semua benda. Dalam personaliti, cara bergaul, cara berpakaian dan dalam perhubungan. Aku tak suka benda remeh dipanjangkan. Cuma let it go, let it go. 

6. Tak terdesak

Dalam hal ni jujur aku kata, aku memang tak terdesak untuk melakukan sesuatu hal yang berkaitan dalam hidup aku. Macam remaja baya aku selalu inginkan macam-macam hal spt. lesen, beli kereta atau insurans, sambung belajar, braces dan lain-lain. Kalau ye pun aku selalu cakap teringin bagai tapi bila ada duit aku tak fikir tu priority dalam hidup aku. Biar masa dan keadaan yang tentukan apa yang terbaik buat aku. Sebab aku tahu, sampai masa nanti aku akan buat dan lalui juga semua benda tu. Dalam hidup tak perlu gopoh untuk buat sesuatu, takut nyesal ;)

7. Parut

Ramai orang tak tahu tapi yang  dah kenal lama aku, dia akan perasan. Dekat tangan kiri aku ada parut yang aku suka gentel dan tengok. Macam ingatkan aku masa zaman kekanak dulu. Aku tak tahu apa masalahnya tapi seingat aku, aku pergi gunting sikit tapak tangan aku. Tak besar mana pun kecil macam duit 5sen je. Berdarah bagai nak gila sampai mak suruh balut dengan kain batik mak. Bersepah darah dekat kain tu. Muehehe, Sekarang reti nengok jelaa.

Selesai dalam tujuh kebenaran tentang aku. El si pembosan sebab dalam blog ni banyak ayat yang takde pekdah dari gambar yang cuns. Sorry gengs. Apa yang aku tulis ni tak semua orang tahu, aku suka benda yang orang taktahu tentang diri aku. At least ada privacy sikit untuk aku kan :) Btw, thank you to kak Nads sebab tag kita dalam ni. Lebchuu :*

Disini aku paparkan 15blogger terhebat dalam frenchlist:

1.  http://naalisaa.blogspot.com/
2.  http://wancrazykid.blogspot.com/
3.  http://loveneddy.blogspot.com/
4.  http://kaktusoren.blogspot.com/
5.  http://kakaktiricinderella-stories.blogspot.com/
6.  http://aniesaahmad.blogspot.com/
7.  http://acuyuhan.blogspot.com/
8.  http://smilingsafieqa.blogspot.com/
9.  http://itsmyheartnotyours.blogspot.com/
10. http://alynnazfiz.blogspot.com/
11. http://friends-jannah.blogspot.com/
12. http://screwedying.blogspot.com/
13. http://peminatsetiamaherzain.blogspot.com/
14. http://shamieraosment.blogspot.com/
15. http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/

Hidup lebih indah kalau suka dalam keadaan senyap daripada meluah.

xoxo, 
peparipeliks

Life Cycle

Assalamualaikum

sumber; google

Dari Tuhan kita dibentuk, diberi roh dan diajar untuk hidup atas muka bumi dan dari Dia juga kita kembali. Sungguh, aku terkesan dengan apa yang terjadi dalam tragedi nahas mh17 ni. Alasan yang tak masuk dek akal. Betul, makin hari aku lihat negara ni makin banyak masalah yang tak dapat diatasi. Aku tak salahkan PM atas semua ni. Mungkin mentaliti kita sendiri yang menyebabkan negara ni makin banyak masalah. Kononnya nak buat bantahan dan wujudkan sifat benci dalam diri terhadap kerajaan. Padahal kerajaan yang selalu support dan tolong kita. 

Kalau ketuanya tak betul, takkan ahlinya cuma reti kutuk dan kutuk sampai timbul rasa kurang senang dan hormat. Dan kemudian mulalah nak boikot. Tak faham aku. 

Aku cuma rasa tak puas hati dengan apa yang berlaku terhadap kapal mh17 dan mh370 ni. Ada sesuatu yang tak kena. Ada sesuatu benda negara luar sedang rancang untuk jatuhkan negara ni. Mungkin. Moga Tuhan lindungi kita dan negara daripada anasir luar dan hasad dengki musuh. InsyaAllah. 

Alfatihah buat semua yang terlibat dalam nahas mh17 serta mh370. Mungkin kalau terjadi dalam keluarga aku, cuma airmata yang keluar. Tak mampu nak berkata lagi. Moga kamu akan lebih kuat. Lebih tabah dalam harungi hidup tanpa orang tersayang di sisi. Moga mereka ditempatkan dalam kalangan orang yang sentiasa tenang dan diberkati olehNya. 

Berita yang lebih menyedihkan kau ialah memerhati manusia yang tak pernah bersyukur dalam nikmat Tuhan.

xoxo,
syalroslan




New Blogskin

Assalamualaikum

Lama gak kan aku tak update entri baru. Apadehal bukan orang nengok pun blog aku ni. Setakat celah kuku je baik tak payahh. Sebab dulu kan blog aku tak cantik. Template pun guna blogger punya sebab aku dah malas nak edit bagai ni. Menyampah pun ada kekadang tak dapat nak save sebab error. Mencik! Semenjak dah kerja ni (ehem, berlagak!) aku cepat penat pula. Dulu kan tidur sepanjang hari bekerja. Sekarang kena tahan mata sebab duduk opis nanti kena marah dengan supevisor sana. Pui~

sumber; folder baghu

First of all, thank you to kak nadya yang comel gilewssssssss sebab buatkan blogskin pinkies ni. Aku dah kata aku suka kaler pink jadi mohon terima aku seadanya. Jangan nak mengata aku pulak menggedik ke hapebende -.- Okay ekceli aku memang dah terniat nak minta tolong akak nadya ni buatkan sebab tiap minggu aku usha blog dia asik tukar template, tukar kaler blogskin. Jadi aku geram sebab tak dapat sama. Lepastu aku tengok kak paten liyana yang honeykoyuki tu punya blogskin comel gila dengan header dia wewarna-warni. Wehuuu~ So aku buat muka tak malu minta tolong akak nadya. Betul-betul dia buat macam yang aku minta. Teruja sangat okay. Aku tak suka blog yang serabai dan berat dan opkos banyak sangat apps yang tak berkenaan sebabtu aku minta dia buatkan yang simple aje. Lagipun kesian jugakk kang aku banyak songeh akak tu menyampah pulak. (hewhew) 

Dan bila aku minta tu, kitorang having a good conversation dan cara dia layan kita sangat sangat baik dan aku suka bila dia buatkan blogskin ni sebab dia sangat memahami apa yang aku nak. Seronok sangat okay! Lagi satu, kalau korang nak minta tolong dia buatkan pun boleh. Tapi satu syarat. Bak sini doploh sen sebab upah (hehe) Hmm faham sangat mesti tak lawak an. Menyampah! Jadi kalau teringin tapi bosan tengok template yang sama dekat blogskin.com ke apa tu boleh minta tolong kak nadya ni buatkan blogskin korang sendiri okay. Jangan malu~ Okay korang boleh search dan contact dia via facebook dan twitter dia dan insyaAllah kalau ada masa dia akan reply massage korang lelaju :)

Facebook : https://www.facebook.com/nadiaheyqa
Jemput datang ke blog kak nadya : http://loveneddy.blogspot.com/

p.s// Pasai kerja best. Kawan dengan akak dan abang yang jauh lebih tua dari aku tapi perangai serupa budak sekolah. Tapi memasing hormat memasing. Takut sikit sebab tak pernah buat call dengan strangers. Lagi-lagi yang garang, hmm takut :( Harap sangat semuanya okay dan punya hubungan yang baik dalam opis tu. For your info aku kerja di call centre jadi nanti kuruslah jari sebab asik buat call je :D

Kalau kau rasa kosong mungkin Dia belum beri kau kekuatan dalam hidup. Sabar dan tawakal :')

xoxo,
peparipeliks

Memo_1

Assalamualaikum
sumber; Google

p/s: Guess what? I've already got a new job! Something unbelieveable and it suprise me. Sebelum ni aku tak pernah terfikir langsung boleh dapat kerja dalam tahun ni juga sebab kemalasan yang mencurah ke daun keladi. But at the end, I got the job by that day. Alhamdulillah. This is new for me. Kerja baru, kawan baru and of course banyak peringkat usia. Aku takut tak dapat adapt and get in dengan mereka sebab aku tak banyak cakap. By the way, before this aku kerja merepek sangat dengan gaji tak seberapa macam useless bazirkan masa kerja sana. So aku cuba pergi interview kerja kutip hutang di satu office area KL. Thanks to my kakak sebab dia PAKSA dan aku merelakan diri untuk pergi. Esok 18August2014 dah start kerja, wish me luck okay gaiss! ;)

xoxo,
peparipeliks

Great Boost

Assalamualaikum 

Hai semorang salam jumaat yang aman dan damai ini. Alhamdulillah we still alive bebeh. Marilah mencari keredhaan dan keikhlasan dalam setiap ibadat yang kita cari. Aku ni bukanlah baik sangat. Nak cakap melebih kang tapi tak buat berdosa pula. Baik baik, kita sama sama cari keredhaan Dia yaa kakaks dan abangs blogger semua :) 

Last a few days ago aku tengok Ninja Turtle yang kat wayang sekarang tu. Dulu zaman keciks layan gak lah sebab abang aku ada dua. Biasa lah lelaki suka sangat lelawan nihaa. Power rangers, dragon ball, batman. Jadi aku pun terikut sama lah suka layan semua tu. Tapi dulu ada versi kartun je. Tak pernah nengok pun siap ada orang betul macam kat wayang sekarang ni. Lepas abang aku dah besar, mak aku ada jaga anak sedara dia so terpaksa layan teletubis. Hambar betul. Aku sampai sekarang tak faham main point cerita teletubis tu T____T

Aku dah nengok Ninja Turtle (tenage mutant) nihaa. Okay aku bukan keluar dengan pakwe ya jangan risau semua dah ter kubur layu lagi masam. Aku keluar dengan akak aku. Itupun sebab bosan sangat lepas hantar mak pergi kerja dan breakfast mamak. Aku yang offer belanja wayang walaupun aku tak kerja tapi dia yang kerja -.- (bencik!) Memandangkan memasing cuti dan menganggur masa tu jadi kitorang drove away ke KL Festival City. 

Beli tiket untuk dua orang agak agak ada masa setengah jam lagi so angah ajak pergi urut dekat kerusi ogawa yang kena letak seringgit dapatlah urut 3minit. Aku takpernah cuba pun benda tu sebab malu orang kuluq-kiliq dok pandang kita macam ada buat salah. Noob gila masa dulu -.-' Haritu aku trylah sebab kitorang pergi pagi tak ada orang sangat. Kemain lagi urutan kerusi tu rasa macam tak nak bangun dah. Nak tidur kat situ je tapi ada apek tua duk tunggu sebelah aku. Mengalahlahhh (ayat pasrah)

sumber; google

Okay back to story, memula aku rasa not interested langsung sebab dalam versi kartun si kura kura tu dok nampak segak betui. Comel je. Bila dah transform ke realiti nampak selekeh lak. Geli euw euw. Start je cerita tu, pehh osem gila bak hang lah. Best sebab ada kekura yang pakai skarf kuning tu selalu buat lawak. Kalau takdak lawak maybe cerita tu hambar sikit sebab berlawan je kan. Aku suka gila part yang dalam lif nak tunggu tingkat atas dia boleh dok nyanyi lagi. Aihhh haha tak menyesal lah tengok cerita ni sebenarnya. Even memula rasa macam tak nak masuk je wayang tu. Heheks -.-' 

Dulu aku tengok cerita ninja kekura ni tak tau lak asal dia boleh jadi besar semua ni. Siap ada tempat tinggal bagai. Tapi bila dah tengok cerita ni baru tau semuanya. Tak sangka pula kekura kecik tapak tangan boleh membeso gadang tinggi enam kaki lebih. Omen you guys kena tengok gak cerita ni. Series wa cakap sama lu cerita ni best gila habis. Ke semua dah tengok? Cehhh! Maaf melebih pula hamba di sini. Apape pun, lepas tengok cerita ni, aku dengan akak terpaksa guna duit syiling sebab kami memang dah tak ada duit masa tu. Nasib baik ada duit syiling. Ye dak? Hehe~

Kadang dengan satu perjumpaan tak rasmi macam buat kau rasa lebih seronok berbanding pertemuan yang dah kau atur.

xoxo,
peparipeliks

Versus

Assalamualaikum. 

Rindu? Ehem. Jangan nak rindu sangat ye dak dak blogger. Dah lama tak blogwalking bukan sebab malas. Bukan sebab tak bayar internet tapi sebab komputer aku ni lembab gila nak loading. Nak kata banyak folder tak juga. Tu pasallah sampai berhabuk komputer ni baru aku buka tu pun sebab kesian sampai tak terjaga. Hmm, acamne raya korang? Syok ke takk? Kompem la syok, ye dak? Raya tahun ni bagi aku biasa je. Tak beraya kat rumah orang langsung. Hari raya pertama je petangnya aku tukar baju t dengan kain sarung. Cehceh duduk kampung kan kena la pakai kain T_____T 

Sumber; Google

Emmmmmmm, aku tengah mencari cari kerja yang sesuai dalam faktor umur dan badan sebesar aku ni. Mana nak cari lagi? Mana lagi? Ah stress aku! Aku dah mula bosan duduk rumah, dah mula tidur sepanjang masa macam orang sakit. Orang sakit pun bergerak la jugak pi taman ke apa, yang aku ni tidur memanjang. Dengan duit poket takada langsung. Aishhh kenapa la sedih sangat hidup aku ni? Pakwe takada, kerja takada, duit takada. Sepatutnya badan masih kurus lah kekonon stress semua. Tapi dekat aku ni terbalik pula. Ape cito? 

Cari kerja sementara saja sebab nak menunggu result uitm yang tak tahu bila nak keluar. Dupdap dupdap juga menunggu sebab sedih tak dapat dapat nak sambung belajar.Takut pun ada. Suggest la memana kerja kosong please. Lepas enam bulan menganggur baru nak cari kerja. Puihh lerrrr! Hahaha~

Jaga adab kau dengan orang walau mereka caci sebab nanti bukan kau yang dipersalahkan tapi MEREKA.

xoxo,
peparipeliks

Favourito

Assalamualaikum

Kawan cakap kalau dah suka kat orang ni, tiap masa nak ambil tahu pasal dia. Cehh, ayat macam dah jumpa yang baru pula aku ni. Takpun lahh, aku bercerita pasal artis kegemaran. Tak ada lahh kegemaran sangat tapi aku suka tengok muka retis sorang ni. Ayat aku ni macam dia tu duduk sebelah rumah aku je kan -.-' nak usha bagei. Cehh! Aku pun tak tahu kenapa aku boleh terniat nak taip pasal ni dalam entri kali ni. Memang hambar pun kalau baca entri dalam blog ni. Ya lahh aku tak hawtt (puihhh) Ok aku gurau jangan nak judge aku perempuan yang soksok gedik terlebih eh. Bencik!


Jom bercerita tentang main tittle yang aku gembar gemburkan ni. Nama dia Zul Ariffin. Iyaa yang hero cerita Rindu Awak 200% tulahh. Actually aku tak suka dia. Dulu. Sebab rambut dia kelakar dan panjang dan aku memang tak minat lelaki bergayo dengan rambut macam tu. Lagi lagi rambut panjang. Ya tuhan! Tolonglah wahai anak anak Adam, jangan bela rambut panjang seperti perempuan >.< Tak nampak osem langsung kamu bergaya dengan rambut macamtu. Let's changed!


Aku minat dia pun sejak cerita terbaru ni juga, baru perasan rambut dia. Baru perasan betapa kacaknya dia. Baru perasan dia senyum boleh buat hati yang keras ni cair. Hewhew gelenya sokmo! Suara dia lagilah macam cerita omputeh dedulu. Suara besar kan baru nampak kematangan dia. 

Dan aku punya cerita yang agak memalukan diri sendiri. Bila dah buat, menyesal tak sudah pula. Cerita dua hari lepas, dengan  masalah mental punya suka tengok gambar-gambar dia kat instagram. Aku pergi semangat buat video untuk dia guna lagu Estrella - Stay dan hantar dekat dia thru direct massage. Bila dah hantar tu rasa lega lah konon. Bila baca balik apa yang aku tulis, Ya Allah memalukan betul. Ayat ada yang typo, ada yang ayat tergantung. The heck! Eventhough aku tak jumpa dia pun, lagi lah jauh sekali nak bercakap. Tapi tahap kemaluan aku jelas terbukti dan rasa dia macam nak duduk dalam almari diam diam. Padahal tak ada siapa pun tahu aku pergi buat video dan hantar dekat dia. Cis! Menyesal seumur hidup! 
Dan macam biasa, memang aku tak harap pun dia atau orang lain yang aku buat benda yang sama balas apa yang aku buat. At least dia baca. 

Aku tahu ini kisah yang memalukan. Tapi aku rasa dekat sini je boleh luah memandangkan tiada siapa yang kenal aku di sini (nasib baik) Selamat hari raya again guys! Sorry kalau aku ada terover dimana-mana. 

Kalau kau suka, buat. Jangan biar orang lain menguasai siapa dan apa yang patut kau buat.

xoxo,
peparipeliks

Random Post

Assalamualaikum 

Lamanya tak berblogwalking dan update. Pe kabo semua kengkawan? Ceh ceh dah mula lah ni kan takdo ayat cantik sket nak buat kata-kata segak ni hah. Kesian hangpa duk tunggu cheq update blog sampai nak raya ni kan. Maaf ya semorang sebab aku ada hal sepanjang bulan puasa ni. Ada hal lah sangat sebenarnya P1 lupa nak bayar jadi ketangguhan sedikit nak update cerita baru. Baru berapa minggu aku tinggal komputer ni dah berhabuk sakan. Menampakkan di situ bahawa rumah dah lama tak berkemas. Bukan malas tapi kurang gemar bab habuk nihaa sebab aku asma -.- Geram sangat asik tenyeh hidung guna jari bila dah mula selsema.


Aku tak suka cakap pasal raya. Suka sambut tapi tak suka semegah sangat. Makin besar makin banyak dugaan hidup yang terpaksa aku fikir dulu sebelum nak beraya. Baju raya kadang aku beli masa malam raya. Yang tak lawa sangat tu (hehe) Kuih raya pun tempah yang sesedap aja. Dulu dan sekarang lain. Masa berubah, manusia berubah dan keadaan pun berubah. Tapi aku bersyukur masih hidup dalam duniawi dan sempat untuk bertaubat. InsyaAllah. 

Tahun ni banyak dugaan yang menimpa orang Malaysia terutama orang Islam. Ya, dengan kes kapal terbang MH370 tak jumpa lagi bertambah pula dengan pemberontak didakwa menembak kapal MH17. Semua meninggal. Perkara yang terjadi di Sabah pun buat aku terkejut. Tak habis lagikah pasal Sultan Sulu yang dakwa sebahagian Sabah tu milik dia? Lagi menyayat hati bila tengok video-video di Palestin. Kanak-kanak menangis sambil baca al-Quran, ada yang tabah bila ibu bapa dia tinggalkan dorang atas sebab tertentu, tak menangis dan langsung tak salahkan mereka. Tapi kita? Salah sikit mula nak menuding jari pada ibu bapa kita. Itu mungkin perbezaan anak-anak di negara yang aman dan susah. Aku harap semoga semua yang terlibat dalam nahas kapal terbang itu ditempatkan dI syurga Allah. Dipermudahkan urusan di Malaysia dan di Palestin. Dikuatkan iman dan diistiqomahkan hati kaum muslimin dan muslimat agar kita kuat menghalang kuasa jahat menguasai kita. InsyaAllah.

Bila nak raya ni, semua dah pakat nak sebut benda yang sama. "Maaf zahir batin, kita kosong kosong eh" "Selamat hari raya semua" "Raya jangan lupa datang rumah tauuu" "Engko tak buat open house kee?" dan sewaktu dengannya. Tapi aku rasa, open house aku tak buat, orang nak datang rumah pun tak ada. Rumah pun macam dekat pedalaman tak ada apa spesalis yang orang nak datang sangat. Aku sunyi dan tak suka rumah aku sekarang. Besar dan kosong dan... :( 

Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Jaga sopan dan santunnya,
Maaf andai terkasar bahasa dan ayat menyinggung perasaan semua.
Semoga kalian diberi rahmat dan rezeki yang mencurah. 

 zakat jangan lupa bayar okayy

xoxo,
peparipeliks

InsyaAllah

Assalamualaikum

Hi semua orang :) Dalam bulan puasa ni aku rasa ramai orang meninggal dunia. Sebelum ni, bulan bulan lain pun ramai juga yang meninggal. Bila aku dengar orang terdekat dalam keluarga aku dah tak ada rasa sayu pun ada. Sedih jangan cakaplah kan. Tapi kena relakan sebab takdir dia Tuhan dah tetapkan sebegitu. 

Bercakap soal penduduk di Palestin, ramai sangat yang tak puas hati tentang perlakuan tentera Israel. Aku tak banyak ilmu tentang perkara macamni, yang aku tahu Israel dan yahudi sama-sama teruk dan tak boleh dipercayai. Langsung tak ada hati bila mereka membunuh dan perkosa wanita di sana. Jangan percaya orang Barat walaupun dorang cakap dorang kesian. Itu semua onar dorang. Padahal dorang pun tali barut untuk jatuhkan Islam. 

Sebenarnya mak aku banyak tengok berita terkini tentang keadaan di sana. Aku tak sanggup tengok video yang mereka rakamkan untuk tunjuk betapa berkuasanya mereka di sana. Aku tak sampai hati nak lihat, saudara Islam sendiri dibakar hidup-hidup, bayi dibunuh macamtu je. Aku tak berani nak cakap bukan bukan pasal penduduk Palestin. Tapi Israel memang teruk dan penakut. Mereka tak ada negara dan menggunakan kekerasan untuk rampas negara orang. Dan boleh nampak, orang yahudi takut terhadap Islam. Mungkin terlalu takut sampaikan sanggup buat apa je untuk kepentingan mereka. Bunuh, perkosa, seksa dan macam-macam lagi yang kita sendiri tak terfikir untuk buat benda macamtu.

 Kalau diberi bantuan pun, mesti dah disekat dengan tentera Israel kat sana. Aku taktahu orang sana rasa apa bila tiap hari ada perang, kekurangan dalam semua benda. Hati dan jiwa kena kuat untuk hadap dan terima semua tu. Kalau aku berada di tempat mereka, aku tak pasti aku masih boleh teruskan hidup @ tidak. Doakan yang terbaik buat penduduk di Palestin, mungkin di dunia mereka tak dapat kebahagiaan seperti penduduk di negara lain. InsyaAllah, Allah tempatkan mereka di syurga untuk terima kebahagiaan yang setimpal kelak. Amin~ 

Mungkin apa yang aku perkatakan ada yang benar dan salah.
Mohon perbetulkan segala silap yang terkandung di sini. 
Dan please, #prayforgaza 

Allah beri ujian, mungkin kerana Dia sayang dan Dia tak akan beri dugaan melebihi kemampuan manusia.

xoxo, 
pariparipeliks

Too wordless?

Assalamualaikum

Dah masuk hari ke enam puasa, alhamdulillah aku dan orang kesayangan masih diberi peluang untuk menjalani ibadah dalam bulan ramadhan ni. Ehem, kalian apa khabar? Sihat? Ya akhir-akhir ni aku semakin kurang semangat untuk menaip di blog sendiri sebab kekurangan mood dan takada idea. (blergh) *ayat biasa dak dak bloggers. Hihi~

Korang berbuka lauk pauk sedap ke tak? Beli ke tolong mak masak dekat dapur tu? Untuk perempuan, bagus la ya boleh jadi isteri sholehah untuk para suami kelak. Bagi lelaki pula jangan ingat anda lelaki harus goyang perut sambil menonton tv ya, bantulah sikit-sikit mak di dapur beli barang yang tak cukup ke apa. Lebih afdhal dan dapat pahala. Ye dak?

Akhir ni aku layan cerita korea dekat tonton sebab bosan dia sampai boleh terfikir bab makanan bila siang. Mana tak bosan suri rumah kan, harap kalian semua memahami bila aku kekurangan idea untuk berkata-kata dalam blog ni. Dan harap juga kalian menyokong segala perilaku aku di sini (eceh!) Layan korea je sebab aku suka loghat dia bila bercakap, bukan soal mereka hensem atau comel. Itu semua dusta dan sandiwara dunia. Sana kan banyak retis buat pembedahan plastik jadi aku tak over sangat suka. Cuma yang betul-betul lelaki macho je lah ngam bila sebut pasai korea ni. Huhu =_='


sumber;google

FLOWER BOY NEXT DOOR mak yang kenalkan mereka pada aku. Sebab mak kata Go Dok-mi tu macam aku. Apa lah pelik sangat samakan aku dengan dia? Mak kata aku susah nak keluar rumah pergi kedai beli makanan, susah nak keluar rumah pergi gerai tepi jalan beli kuih, suka terperuk layan komputer saja. Oh itu kemungkinan besar ya kalian. Yang penting aku tak suka rambut Que Geum lepas dia balik dari Sepanyol. Comot dan buruk gila -.- It' has a good ending sebab akhirnya Oh Jae Won jumpa perempuan yang sama macam Go Dok-mi. Yey! Jadi tak adalah sad ending and lifeless sangat hidup dia. At least kan (hehe) Sekarang aku dalam misi tonton cerita I NEED ROMANCE 2 sebab Yoon Seok-hyun hensem bak ang! 


Jaga diri, iman, akal dan orang sekeliling 
agar dipermudahkan urusan kalian untuk jalani ibadah kali ini ya.
Khol? Basha! ;)

Bila kau buat sesuatu, ramai orang pertikaikan kerana mereka bosan lihat kau buat perkara yang sama. Dan berulang.

xoxo,
pariparipeliks

Welcome Ramadhan

Assalamualaikum


Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak!


Hello bello gaissss :) Lusa dah puasa, moga hari hari kita pada bulan ramadhan ini dipermudahkan olehNya. Jangan lupa untuk cari malam Lailatul Qadar. InsyaAllah diketemukan. Jangan tinggal ibadah kita dan moga ditetapkan hati untuk taqwa kepada Allah s.w.t Nanti nak dekat raya jangan lupa bagi kad raya versi blog okay ;) 

Dulu waktu sekolah rasa macam duduk dekat padang pasir, Mesir nun sebab aku jalan kaki pergi/balik sekolah. Biasalah waktu bulan puasa cuaca jarang hujan. Selalu mesti panas terik gila sampaikan balik sekolah aku rasa kaki aku panas sebab jauh menapak dari sekolah ke rumah. Demi mencari keberkatan, ku gagahkan juga. Yang kawan aku semua call ayah suruh ambil dekat sekolah. Hampeh~ 

Bulan puasa tahun ni aku sambut dengan kesederhanaan sahaja sebab sebelum ni aku sekeluarga beli makanan sampai tak ingat dunia tau. Bila berbuka makan tak habis pun. Nampak tak pembaziran di situ? Kawan syeton nirajim namanya tu kengkawan~ So aku cuba untuk menahan nafsu beli makanan yang pelbagai tu. Cuba jelah walaupun kau tahu benda tu takkan jadi bila kau kat bazaar nanti -.-' Lagi satu, aku rasa bulan ni aku kena makin gigih sebab aku yang jadi chef sepenuh masa. Malas nak cerita panjang. Kita tengok nanti aku post makanan apa sepanjang bulan puasa nanti (muehehe) 

Pengalaman puasa:

Ceh macamlah benda baru (hehe) Aku mula puasa umur lapan tahun tapi bukan bebetul pun. Macam dah tua sangat kan baru nak puasa. Sahur aku bangun tapi dah siang tu agak agak aku tak tahan, mak kasi greenlight untuk kasi ektip balik. Kiranya baru nak mula belajar untuk puasa lah. Mak pun tak nak paksa takut nanti aku menipu lagi parahh -.-' Full time puasa masa umur sebelas tahun kut. Aku lupa. Tapi memang menguji fizikal dan mental betul. Tak kuat. Haus. Kering. Rasa macam nak innalillah. Kompom lah rasa macamtu sebab bebudak. Sekarang okay kut (muehehe)

Jangan fikir benda bukan bukan, insyaAllah dipermudahkan ramadhan kali ini.

xoxo, 
pariparipeliks



Changes;

Assalamualaikum

Last weekend haritu ada kenduri tahlil dan bacaan yasin kat rumah makcik aku. Best gilaa sebab dah lama tak gathering macamtu. Bila dah tidur sana dua hari rasa lambat gila masa berlalu. Dan aku tersangatlah stress sebab kena duduk jejauh daripada bilik, cerita korea, nak masak benda yang aku suka pun susah sebab kat rumah orang kan. Tak sama dengan rumah sendiri T___T 

Lepas balik Kuala Lumpur, aku terus demam. Mana taknya duduk kat sana panas dia Ya Allah sampai aku tidur atas lantai pun boleh berpeluh juga. Demam teruk sekali pekej dengan selsema dia, pening dia, sakit tekak dia, dengan jerawat bawang dagu dia (eh) Dugaan betul kan? 

sumber; google


Masa dah lama tak jumpa saudara belah mak ni, aku perati je perangai masing-masing. Banyak betul yang dah berubah. Oh yaa manusia kan memang berubah-ubah. Tak kisah lah kepada yang lebih baik atau yang buruk. Tapi yang paling ketara pakcik aku. Dulu dia dingin gila dengan kitorang. Maksud aku the whole family aku. Nak dengar dia berbual dengan kami pun jauh sekali, problem dia dengan bini dia aku taktahu menahu tapi aku rasa dorang baik-baik aja. 

Tapi sekarang, bila dia buat kenduri ni dia yang paling banyak cakap, gelak pun ikut sukahati dia. Dia takpernah pun cakap dengan aku tiba-tiba boleh tanya aku "Ada nak tengok cerita indonesia tak memalam ni?" sebab dia nak tengok bola. Kan sekarang demam bola. Aku gelak hambar, tetibe kan? Aku tak expect pun dia boleh berubah sedrastik macamtu. Dari lelaki yang tak banyak cakap, suka diam dan jarang nak bercampur jadi sebaliknya pula sekarang. It was a positive way, tak adalah orang takut takut nak berbual dengan dia. Daebak! (hehe)

And lagi satu, dulu aku PRS dekat sekolah jadi ramai yang selalu cerita masalah dorang. Tapi aku suka dengar sorang perempuan ni bercerita pasal kisah hidup dia. Nama dia Amisha(nama samaran) Dia kuat sangat bila orang mula bercakap pasal family dia. Kuat. Tapi aku tak tahu hati dia, banyak betul dia kena tahan, kena terima. Kadang dia menangis depan aku. Sampaikan teman lelaki dia pun tak faham kenapa dia berubah. At last, dia stay alone without anyone besides her. Kadang tersentuh juga dengan apa yang dia ceritakan. Kadang manusia berubah bukan kehendak diri, tapi keadaan memaksa untuk berubah, jadi lebih kuat dan tak mudah mengalah. Aku salute dengan budak perempuan tu. Sekarang dia tingkatan lima. Hopes everything change before raya nanti :) Doakan yang baik baik yek korang!

People changed kan? Aku rasa aku pun dah banyak berubah sebab sejarah. Dulu aku manja entah hapape orang lempang sikit nak melalak bagai. Kau rasa? Cengeng gila ye dak? Sekarang aku yang lempang bebudak cengeng bagai tu. Kahkahkah! Aku tak suka nak layan benda kecil, tak suka amik tahu masalah orang lain, malas nak fikir pasal perasaan. Sekarang duduk rumah goyang kaki sampai gemuk, baru puati. Sekarang, korang rasa korang ada tak berubah atas sebab tertentu? Cer komen sikit :)

Kalau orang tak faham kenapa kau berubah, lebih baik kau angkat kaki daripada hidup mereka.

xoxo,
pariparipeliks

Wow gitchew!

Assalamualaikum 

Lamanyaa tak update entri baru! (muehehe) Padahal baru dua hari. Iyalah dua hari lepas aku keluar jimba dengan kawan sekolah memandangkan dua orang dari geng kami nak sambung study weekend ni. Alhamdulillah, rezeki dorang kan. Aku pun tengah tunggu intake untuk akhir tahun ni. Kakak aku kata ada. Kalau takada tu aku tunggu next year punya intake lahh. Takapalah memasing lelaju nak pi belajar, haa pi lahh. Aku buatlah kerja apape nanti. Rasanya before bulan puasa nak cari kerja area bukit bintang. Nanti raya takdelah sesak sangat nak pakai duit kan. Kaya sikit boleh menunjuk kat kengkawan (hehe) 


Dua hari ni juga aku kurang sihat. Mungkin sebab keadaan Malaysia yang makin panas ni. Lama tak dengar bunyi guruh, lama tak dengar air hujan kena kat tingkap bilik aku. Rindu. Panas. Aku demam. (isk isk isk) Aku rasa dah minum banyak air masak tapi tetap juga rasa kekeringan yang teramat. Badan ni panas gila, pening tu takyah ceritalah rasa macam nak hentak kepala kat dinding pun ada (cehhhhhhhhh!) Hari ni baru kurang sikit sebabtu berlegar-legar kat laman blog ni. 


Aku nak cerita pasal makanan. Semua jenis makanan macam seri muka ke, udang masak merah ke, kerabu mangga ke. Uihhh terliur pula. Memandangkan aku memang sangat teruja bab makanan ni, apa yang family aku buat aku makan. Sebabtulah agaknya badan aku berisi. Semua makanan nak telan sampai tak ingat dunia kan. Bab makanan memang aku susah sikit nak berhenti KECUALI bila aku dah kenyang gila sampai tekan perut guna jari telunjuk, rasa keras. Yeah teruk sikit perangai aku ni. Susah nak berhenti, nafsu makan membuak.


Memandangkan aku ni bukan tergolong dalam golongan keluarga yang kaya dan berada, aku mampu beli tapi aku rasa macam membazir beli makanan yang mahal semata untuk perut sendiri. Atok aku kata tak baik berkira dalam soal makanan tapi.... Kalau dah takada duit lepas beli makanan tu cemana pulaa? :( Kalau atok aku beli makanan yang mahal macam anggur takada biji tu around rm20++ mesti aku membebel macam mak enon membazir ke apa. Lepas aku dah berhenti bebel tu atok pula sambung bebel cakap aku ni berkira sangat ke apa. Alaaaaaaaaaaa bukannya berkira sebenarnya, aku rasa bukan ke kita patut bersederhana dalam semua benda termasuk makanan. "Bukan beli selalu... Sekali sekala kan. Kamu jangan mengada eh..." - Atok -.-' Aku pula yang mengada. Uishhhh. Sekarang aku nak bagitahu makanan yang aku belum pernah makan. So let see if korang dah makan, komenlah macam mana rasa dia okayy :)


1. Macaroons



sumber; google

Kawan aku semua dah pernah rasa macaroons ni dan aku rasa aku sorang je manusia dalam dunia ni belum rasa. Sadis gilaa -.- Bila memasing cerita pasal makanan ni aku diam macam orang bisu pun ada. Tak tahu nak describe macam mana rasa and tekstur dia bila makan. Haritu terjumpa macaroons kat Delifrance tapi tak beli pun, banyak kali terserempak pun aku hanya mampu pandang dari jauh sebab seketui kecik tu RM3++ Hmmmmmmm :(

2. Lasagna

sumber; google

Ini lagi satu, beberapa hari lepas kawan aku kata nak buat lasagna. Katanyalahhhhh, lepas dah jumpa meminum semua dia boleh kata leceh pula. Geramlah sikit sebab takpernah rasa. Aku pula kalau pergi secret recipe cuma beli kek je benda lain takada lah. Takpernah duduk kat cafe dia. Cuma beli kek dan makan dekat rumah lagi surga namanya (hehe) 


Dua je makanan omputeh yang aku tak pernah makan dan kempunan sangat. Tapi sebab sifat kedekut nak belikan untuk diri sendiri, aku senyap takut nanti kena bash dengan family sebab kedekut (ngehngehngeh) 




sumber; google

Aku pernah pergi langkawi dan waktu tengahari masa untuk lunch, makan dekat gerai tepi jalan. Kakak aku amik makanan pelik sikit. Orang sana kata nama dia kerabu beronok. Amboi, nama pun macam sedap. Family aku try makan dari pinggan kakak aku, sorang sikitlah takut tak habis pula. Sedap. Rasa macam siput sedut chewy chewy sikit.



sumber; google

 Lepastu terdetik dekat hati pula nak google tengok rupa sebenar dia. O men! Rasa macam nak terkeluar anak tekak aku. Tapi tak apalah, at least aku try makanan eksotik kat sana. Cuma... hehe tulah, geli sikit je... Mak kata kalau kerabu dia tak masak tapi taktahulah dengan gaya dia macamni lepas aku tengok belah atas tu macam dia rebus kejap tapi aku taktahulahh -.-' Apapun yang aku makan walaupun aku kata aku geli, hakikatnya aku dahpun makan. 

Betul orang kata, pergi negeri/negara lain luas pengalaman dan pengajaran.

xoxo,
pariparipeliks



Weird

Assalamualaikum

Hello semuanya! Aku rasa pelik betei la dengan diri sendiri. Tetibe je suka benda yang aku tak expect langsung boleh suka. Faham ke tidak? Dulu aku tak suka benda ni, lepastu sekarang aku suka. Suka dia bukan takat kicik punya hal. Ni dah macam ketagih pun ada. Kadang cuak jugak apehal dengan aku ni. Aneh-aneh je sekarang semenjak tak kerja ni. Bajet macam baru berhenti kerja je =.=' Terasa macam nak senaraikan pula apa yang peliknya dalam hidup aku sekarang. Eh, sabar jap ekk! 

1. Warna Pink

Dulu aku taksuka gila dengan warna ni. Sampaikan boleh rasa warna ni untuk manusia gedik je. Senget betul =.=' Bila ada manusia pakai kaler ni je aku jadi sakit mata. Tetibe alihkan pandangan ke tempat lain kekonon macam terjumpa ex-boypreng. Cehh, kenapa perlu ex-boypreng? Sebab menyampah okay. Sabar-sabar aku bukan nak cerita pasal dia sekarang. Watlek okay. Dulu ada sorang kawan, dia suka gila like really addict on pink. Bila pergi sekolah tak tahan betul semua benda nak pink. Daripada beg barbie dia sampailah ke pensel dan pemadam. What the heck? Sekarang ni dengan peliknya, tersuka pula dengan warna pink. Baru sedar yang pink tu really made me realize yang it's a girl color besides red. Pink more soft. Mungkin sebabtu aku rasa warna tu gedik kut. Soft kan macam dak dak pempuan yang lembik, manja, mengada yang macam euw euw pehal kau ni.. Haa, lastnya aku yang jadi sebahagian daripada pempuang gewditch itu. 

2. Korea

Ni lagi satu, sebenarnya dari dulu aku suka nau tengok cerita korea yang romantik/komedi. Tahap laka-laka dia entah hapape. Lagi lagi masa dia marah, engko perati dulu muka and cara dia cakap. Lepastu ko tengok subtittle dia kat bawah. Macam jauh beza langit dengan bumi gila kan? Haha, Dah lama aku tinggalkan cerita korea ni tapi haritu mak ajak tengok cerita filipina dekat tonton.com.my aku layan je sebab cite pasal dendam seorang isteri, Uishh mak ayah aku okay je takyah nak fikir benda bebukan lempang buntut ang sakgi. Lepahtu boleh ter-scroll pula kat bahagian tonton korea. banyak betul pilihan. Menggagau mata aku nak tengok yang mana satu dulu. Layan Flowers Boy Next Door. Lawak gila okay and kadang aku rasa macam nak jadi pempuan tu pulak sebab comel dan takada kawan. Kerja dia stalk crush dia sebelah rumah je. Gila tak best? Dahlah lelaki tu hensem. Alaa korea memanglah penuh dengan lelaki maskulin tapi aku suka lelaki yang macho. Pehh! Dahlah putih lepastu macho. Peh! Yang comel tu kurang sikek. Ada lagi cerita lain tapi saja nak fokuskan dekat cerita ni. (muehehe)

3. Masak

Kau rasa umur aku ni sepatutnya dah pandai memasak ke tidak? Ahhaa patutnyalah dah pandai kan? Tapi aku baru nak terkedek-kedek belajar masak. Belajar dari google lah sebab mak ayah aku kerja. Sibuk cari napkah le katekan. Dorang balik tinggal makan je lepastu bagi komen. Aku tukang masak je. Cep kecik la ni (ehhehe) Bukanlah aku nak kata aku lebihkan kepada pastri ke kuih ke apa tapi dah barang pun itu je ada, balun jelah daripada expired kan? Masak lauk tu bila ayah beli barang je. Mak dah tak masak sebab dah tahu anak dara dia ni teruja bila nak masak. Mula-mula biasalah ada yang masin, terlebih minyaklah, tembelanglah tapi family aku pun wat ghilek je aku pun sabau jelah belajar. Yang penting dorang makan bila aku buat something. Tadi aku buat kek marble pelangi. Mak kata sedap. Bangga sikit je sebab aku cari resipi dari google. Terima kasih puan google! :)

4. Hijab

Aku rasa aku dah pula berjinak untuk tutup aurah dengan lebih cantik cun peh peh lagi. Entahlah, mungkin dah sampai seru. (kau pehal nak seru seru bagai pakai baju tutup aurat pun nak seru, aku sepuk kang!) Muehehe aku jeles tengok orang tutup aurat ni. So sikit sikit aku tengah ubah my appearance untuk jadi yang lebih baik walaupun badan gua makin kembang. Niat aku untuk berubah ni bila aku tengok hakak-hakak comel macam Kakpaten, Kakanna, Kakmeen dengan Kakmaria berhijab. Cantik sebab mereka kurus dan aku? =.=' Walaupun dorang kurus sangat tapi aku rasa macam tak kisah. Takkan nak tutup aurat kena tunggu kurus en en en? Hekele slow slow lah baru nampak perubahan. Takut nanti laju sangat berubah, tapi niat dia sekejap and cepat bosan. Nauzubillah. Takut gue! 

Well, those four weird things that happens to me is the best things happened kot. 
Aku lebih selesa dan seronok dengan keadaan hidup aku sekarang! Alhamdulillah :)

xoxo,
pariparipeliks

School's Alert

Assalamualaikum 

Hai semua how's your day? Seronok kan dah habis cuti sekolah? Homework masing-masing kompom banyak, lagi-lagi dekat budak form3 dengan form5. Bukan nak kata apa la tapi dulu aku macamtu jugak. Packed gila dengan homework yang takpernah habis. Cikgu pula macam ada masa je nak check semua kerja yang dia bagi tu. Macam takada life pun ada tau sebab balik sekolah terus buat kerja rumah sebab takut kena marah atau denda dengan cikgu. Masa aku form3 aku pernah kena denda jalan itik keliling bangunan. Buruk benau perangai. Kadang bagi jawapan yang salah pun kena denda. Bagi seploh sen lah, kena sebatlah. Hmm! Tapi bagus juga. Masa sekolah je kita buat semua tu, lepas sekolah takada dah. Kau fikir siapa nak denda kau seploh sen kalau tak bagi jawapan yang betul? Jangan buat laka-laka dekat sinilah. (ehem!)

Well, siapa tak rindu dengan zaman sekolah kan? Macam-macam kau boleh gain daripada sana. Kat sana juga kau belajar macam mana nak hidup berdikari. Orang kata zaman sekolah ni zaman bawah ketiak parents sebab... Alah mentah lagi, hingus pun suruh mak yang lapkan. Balik sekolah pun suruh ayah yang ambil. Tapi aku bukan macamtu. Aku rasa aku ni bukanlah kurang kasih sayang, tapi dengan didikan ayah yang garang dan tegas tu buat aku jadi lebih indipendent. Aku malas nak susahkan mak bapa aku semata untuk kesenangan diri aku. Balik sekolah, aku jalan kaki. Even jauh macam mana pun, lama macam mana pun, kau sampai juga. Setakat 2km dari rumah ke sekolah tu kacang la beb. Bangga pulak dia. 

Dekat sekolah aku rasa macam aku ni pelik sebab ramai yang kata aku pelik. Kenapa? Aku pun tak tahu. Kadang aku cakap sikit pun dorang kata aku pelik. Tapi aku tak heran lah. Bukan aku kacau dorang. Yang penting aku hapy dengan hidup aku. Aku tak ramai kawan sebab aku budak pendiam tapi takdelah baik sangat. Pernah je aku kenakan musuh aku dulu. Sebab dia bajet lawa nyampah aku -.- (musuh tau, jangan memain!) Tapi sekarang dah baik. Yelah dah besar kan. Dah jadi anak dara kan. Kenalah jaga tatasusila dan tatatertib. Nanti takada siapa pula nak meminang. (hewhew!) 

Sekarang pun jarang aku nak communicate and hangout dengan budak sekolah sebab masing masing dah busy dengan kerja dan ada yang dah sambung belajar dahpun. Dunia ni adil. Aku sabar menunggu second intake. Yang lain tu ada yang masuk form6, ada yang sambung dekat MARA, ada yang sambung dekat kolej swasta. Mungkin dorang takut sebab tak dapat mana mana kot. Tak apa, aku pun tak nak gopoh. Rezeki masing masing kan. 

Yang penting aku tahu apa yang aku buat tak nyusahkan parents. 

xoxo,
pariparipeliks
Full Editing by Nadyya Shafiqa. ©Copyright Reserved Pariparipeliks.